tisdag 7 maj 2013

En vacker hyllning till Turina och fotbollen men...

Matchen borde aldrig ha spelats men nu gjordes detta. AIK var storleken större mot IFK Göteborg igår kväll och vann rättvist med 3 -1 på Kompisvallen. Jag vill inte och kommer inte analysera IFK Göteborgs insats. Det går inte, det var en alltför märklig tillställning som inte blev normalare av två missade straffar i en match som såg ut och kändes som en vänskapskamp.
AIK var det bättre laget på alla platser och kunde vunnit med större siffror. Jag säger inte att det var lätt för spelarna i AIK att gå ut och spela matchen. Men, när matchen väl drog igång, Jo, de fick en stor fördel denna kväll. De vackra hyllningarna, avbrotten, tystnaden, körsången som eldade på alla känslor till euforiska AIK spelare som hade slagit vilket lag som helst denna kväll. IFK spelarna stod inte emot trycket, känslorna, de vågade inte..kunde inte.. de tog omvägar i anfallsspelet och i försvaret vågade ingen längre ta sitt ansvar. Och ja, jag tror att det till viss del beror på den tragiska händelsen med Turina, med all respekt.
Rent arrangörsmässigt var det en fin och hedervärd tillställning som visar att fotbollen är kärlek till livet.. Och AIK fick den kväll de var värda och som de krigade sig till för sin bortgångne lagkamrat.
Personligen tycker jag att matchen borde ha ställts in, så som är brukligt i profesionella ligor,  för det märktes mycket tydligt att detta blev en mycket märklig match för alla inblandade och speciellt för IFK spelarna som inte visste hur de skulle agera en kväll fylld av sorg, vördnad och respekt för AIK och Ivan Turina..

Rest in Peace Ivan Turina - På vår hemmaplan kommer vi dock spöa AIK! 

För IFK Göteborgs del gäller det att skaka av sig denna lite udda upplevelse och ta nya tag mot Halmstad. Helt enkelt försöka glömma och börja spela fotboll igen, trots att de möter Sella. Jag antar att man uppe på kamratgården idag samtalar om vad som hände, hur spelarna kände sig och hur de kan få styrka ur det.

Slutligen tycker jag det är märkligt att vissa tycker att det kännas konstigt att ett lag som Syrianska har supportrar som är rasister.. men det tycker inte jag.. för rasism finns i alla folkgrupper och samhällslager, det är endast Sverige som tror tvärtom och vi bär alla ett ansvar att stoppa den!



Inga kommentarer: