onsdag 31 december 2008

GOTT SLUT 2008 OCH GOTT NYTT ÅR 2009


31 december 2008, sista dagen på ett år som gått från toppen av en våg till botten av en dal. 2008 började så förväntansfullt. IFK Göteborg var Svenska mästare och skulle spela CL. Längtan efter fotbolls EM och ett stundande OS. I nästan 7 månader flummade man omkring bland moln tills Zlatan inte orkade mera och Sverige ramlade ut ur EM mot Ryssland. Jag minns vandringen tilbaka till Innsbrucks centralstation som en Golgata man inte kunde fly ifrån. Då visste jag inte heller att detta var början en kris som världen inte fått uppleva i mannaminne, men så här i bakspegeln syns allt så klart. I och med Sveriges utträde ur EM slutspelet startades en händelsekedja som till sist ledde till den nuvarande finanskrisen och lågkonjukturen runt om i världen. IFK Göteborg lyckades aldrig ta sig till CL och missade SM guldet, Sverige och Holm och Kluft missade alla de ärofyllda guldmedlajerna i OS, och till slut orkade inte ens de hugade kreditgivarna på världens börser tro på Sverige och IFK Göteborg. För att under 2009 vända denna utveckling hoppas jag på följande:
1. Lars Lagerbäck och Roland Andersson hittar ett spelsystem där Zlatan får understöd och hjälp under matcherna, "han kan inte göra allt". Ett svenskt deltagande i VM 2010 skulle vara bra för hela den oroliga finansvärlden, världens folk kommer återigen våga tro på det omöjliga, speciellt i USA, som vi vet alltid har sett upp till Sverige. 2. IFK Göteborg vinner återigen SM guld och tar sig vidare i Uefacupen/europacupen. Hela Sveriges landslag i klubbfotboll skulle i och med denna framgång få den svenska tillväxten att skjuta i höjden, bara tanken på vad många människor som runt om i Sverige skulle bli glad om man fick se ett pånyttfött IFK bärga en Europatitel 2010 räcker för en ökad tillväxt. För detta krävs ett statsstöd från Borg på någon miljard, men det är lite pengar om vi tänker på hur bra det skulle vara för entreprenörsandan och hela den svenska ekonomin...
Så med en avsmak för 2008 års sista månader välkomnar jag framgångens 2009 och säger Gott Nytt År till världen.. ni har inte ens sett hälften av svensk granit..

Inga kommentarer: