måndag 28 december 2009

Mitt i mellandagarna

Så var julen 2009 till ända och vi blickar framåt mot nyårsafton 2009 då 00-talet skall ringas ut. Jag minns 1999 / 2000, milleniumbuggen speciellt, med den blev det inget och 00-talet i sitt stora hela kommer nog sammanfattas med en internetboom och individualismens årtionde men också med kriget mot terrorn. Vi fick möjligheten att konsumera, kommunicera och söka information och "musik" på helt nya sätt. TV:n som dominerande medium har fölorat sin mark, numera söker vi själva upp det vi är intresserade av och vill lära oss om. Vi har fått nya verktyg för att hålla kontakten eller skapa intressegrupper för att påverka makthavare. Vi har börjat gå från det storskaliga till det lilla. Villrådigheten har i detta 00-tal ökat hos storföretag i en värld där individens makt över sin egen konsumtion av nyheter, musik, film, varor har ökat.
Trots en frigörelse av individens makt av det producerade så är det också ett årtionde då egoismen har växt och hoten mot våra mänskliga rättigheter har naggats i kanten. Terrorism är ett ord som funnits länge men under 00-talet har det använts av demokratiska stater, som vår egen, för att försöka begränsa min och din frihet som individer.
10-talet hoppas jag innebär en renässans för solidaritetstanken runt om i världen. Att alla fria individer förenas och göra mänskligheten starkare som grupp. Där vi inte bara ser oss själva utan vad VI vill leva i för värld. Skall vi en värld där alla deltar så måste inte bara en och en skrika utan alla måste skrika i kör det är endast då makthavare lyssnar. Och jag och du kan börja göra egna smarta val idag som att t ex välja ekologiskt och närodlat och rättvisemärkta produkter!

Inga kommentarer: