tisdag 29 juli 2008

Semester i Sverige II

Så lämnades Kinnekulle och resan fortsatte en sväng genom Skaraslätten innan vi hamnade på Resö en blåsig eftermiddag. Typiskt, eftersom vi för första gången skulle tälta, men efter ett antal svordomar och stenar senare så stod tältet upp och vi kunde laga mat och tokmysa i våra sovsäckar. Efter en skön natt och en god friluftsfrukost packade vi ihop och styrde mot Nordens Ark. En djurpark som specialiserat sig på att rädda utrotningshotade djur. Vi blev kvar i 7 timmar. Såg allt från grodor till tigrar. Sötast var Röd Panda, mest spännande var vargflocken, mest fotade var två grisar, mest irriterade var Tigrarna eftersom de tvingats in i en bur då skötarna skulle städa, mest skygga var Lo och Utter, såg ingen trots en halvtimmas spaning, roligast var Nordamerikansk Fjällren, mäktigast var Berguv och Pilgrimsfalk, vackrast var snöleopard, intressantast var skötarna och matningen av Järv. Ja, man kan hålla på så där, faktum är att det var värt varje krona att tillbringa en dag på arken.
Därefter var det dags att sova så vi åkte till Strömstad och Cruselskagården som skall vara kännt för sin spa-avdelning, vet inte hur det stavas och men det är oviktigt. Det viktiga är att det var ett överbetalt vandrarhem där vi i bokat dubbelrum fick två våningsängar och en smaklös
frukost som salt i såren. Tur var väl då att vi lyckades vinna 750 kronor på triss inne på Coop i Strömstad. Så förutom det spännande att se norrmänn fulla i hamnen rekommenderar jag inköp av trisslott i Strömstad om ni åker dit.
Sista anhalten innan slappedagar och ointressanta dopp i havet var Tanumshede och hällristningarna runt omkring Viltlycke. Även denna dag drog det ut på tiden tack vare bra väder, duktig guide och vackra hällristningar samt ett bra museum med mycket information. Vill man uppleva historiens tidiga vingslag är en dag i Tanumshede (världsarv) att rekommendera. Förutom att man får reda på sådana spännande fakta som att vissa av hällristningarna i Tanum är identiska med hällristningar funna i Italien, så har man gjort allting runt omkring ordentligt. Det finns vandringsleder, man har en bronsålderspark, ett faktaspäckat museum, arkeologer som gudier och bra rastplatser.
Summa sumarum - Förutom 910 kronor (då var man tvingad att städa annars 1010 kr) för två personer i varsin våningsäng med frukost på ett vandrarhem i Strömstad så var faktiskt denna semester i västsverige under 12 dagar faktiskt väldigt lyckad. Man glömmer lätt av att titta vad som finns runt axeln då man hastar mot horisonten. Men nu är detta gjort och blicken kan åter vändas mot solnedgången vid nästa semester..

Inga kommentarer: