måndag 2 april 2012

Då sparkar allvaret igång igen

Vår 2012, allsvenskans premiäromgång avslutad. En första omgång som lyste på de mindre lagen och gav frågetecken till de något större. Undantag fanns, som Elfsborg och Kalmar FF. Elfsborg som för första gången på länge går in i allsvenskan utan att vara favoriter och kanske just därför vinner de i år.
Omgång 1.
Elfsborg - Djurgården                 2-1
Gais - Häcken                            0-0
Gif Sundsval- Kalmar FF            0-1
AIK - Mjällby                             0-0
Syrianska FC- IFK Göteborg      2-1
Örebro - Åtvidaberg                   3-4
Norrköping - Helsingborg           1-0
Malmö FF - Gefle                       0-0

Det var nervöst inför starten av den allsvenska premiären, nervöst att se det nya IFK Göteborg i första matchen, "Real Blåvitt" som de döpts till av media. Bortaplan mot ett lag som har oddset 1,1 gånger pengarna om de åker ur allsvenskan, Syrianska. Ett lag som också är helt nytt, fast här har rutinerade spelare flyttat och man har skrapa ihop det som funnits. Syrianska presenterade till och med ett nyförvärv på matchdagen, gamle IFK spelaren George Mourad. Det skulle dock bli en annan föredetta ängel som fällde krockben på IFK Göteborg denna söndag i Södertälje där snön yrde timman innan matchstart, Ismail Lawal.

IFK åkte upp till Södertälje med sina gamla spelare Hysén, Selakovic, Söder och sina nya spelare Farnerud, Sobralense, Gercic och Alvbåge. Försäsongen hade varit bra och jag tyckte i alla fall att det de visat borde räcka långt en eftermiddag som denna. Kanske tänkte spelarna i IFK Göteborg samma sak, kanske kände de sig som en teknologiskt avancerad arme som skulle slå ner ett rebelluppror, punkt slut.

Göteborg stormade snabbt ut på den gröna plastmattan för att fälla sin antagonist på andra sidan av det vita kritstrecket. Lite stapligt i början men det tog sig allt eftersom och efter 20 minuter skickades den första projektilen in av Sobralense efter ett perfekt inlägg av Samuelsson. Minuterna senare var det nära att projektil två letat sig in i nätmaskorna bakom Miller. Kanske hade matchen dött här, kanske hade IFK Göteborg bärgat en seger i premiäromgången för första gången sedan 0-3 segern mot Kalmar FF 2010.

Men målet kom aldrig och offensiven tog en annan väg när Syrianskas spelare efter en spaningsräd insett faktumet att IFK Göteborg hade struntat i att bygga en skyttegrav på eget territorium. IFK hade lagt allt krut på att modernisera och litade fullt på att de nya tekniska vapnen räcker gott nog mot en liten obetydlig rebellarmé, att man glömde det viktigaste, försvarshjärtat och kämparglöden. Men en sak har allsvenskan lärt oss supportrar, den vinns inte av stjärnor i balettskor. Allsvenskan är ett skyttegravskrig från dag 1 och de som inser detta snabbast och låter blodsmaken vara en del av varje match vinner också allsvenskan. Zlatan som spelar i Italien sa det bäst i kväll till Zackrison - Varje match är viktig, jag vill vinna vem vi än möter, jag kommer från den hårt arbetande skolan.

Förhoppningsvis var detta det wakeup call som hela IFK Göteborg behövde efter att i media omskrivits till den grad av Real status att de till slut trodde på myten själva och valde att inte skita ner sig på en plaståker i kalla Södertälje.

Inga kommentarer: