onsdag 5 maj 2010

Det är i alla fall skönt med vårsol

Så har det gått nån dag sedan 0-0 matchen mot Mjällby. Känner egentligen ingen större inspiration att författa någon text om matchen eftersom hjärtat blöder med blåvit styrka.
Vi fick se den femte missade straffen i rad? Fortfarande undrar jag när man väljer att ha en forward som straffskytt? Eller kanske Kim, han har ju i alla fall sköttet i foten, så att säga.
IFK Göteborg hade i alla fall i denna match några ljuspunkter. Stundom kunde man se det gamla blåvitt spela boll. Vi fick också se ett mål på hörna av IFK Göteborg, något som dock inte domarna såg, så matchen lunkade krampaktigt vidare.
Från matchen ställer jag mig ett antal frågor:
Hur kort får en linjedomare vara i allsvenskan? Linjedomaren som skulle hålla uppsikt vid hörnan som ledde till det korrekta bortdömda målet är inte längre än hörnflaggan. Får en såpass kort person verkligen en överblick av spelet inne i straffområdet? Varför tar inte linjedomare konsekvent steget ner bakom hörnflaggan för att få en bättre blick av målområdet vid hörna?
Hur korkade är dagens domare i allsvenskan? Det är inte första gången i år som domare avgör matcher på grund av sina egna brister. AIK matchen dagen innan avgjordes också av att en domare inte "såg" att Bojan skulle ha haft straff. Domaren i Mjällby-IFK kunde inte ens se att bollen var inne när Staffan Lindeborg visade honom bilderna. Han svarade - Ja, man ser ju nu när det är uppförstorat att bollen är inne till 99%?
Jag tycker att vi borde få ett regelverk kring domarna som gör att även dessa kan stängas av ett antal matcher efter uppenbara skyldigheter mot spelets regler. Jag anser också att gula kort eller röda utdelade i affekt mot spelare som reagerar mot felaktiga domslut skall gå att dra tillbaka av tävlingskommitén efter granskning av videobilder. Det måste även få konsekvenser för dagens allsvenska domare är missköta sitt arbete. De måste också vara på tårna i varje match eftersom de kan avgöra en final med ett horribelt domslut.
På frågan om det skulle behövas målområdesdomare är svaret oftast Ja, i vissa situationer. Jag skulle nog hellre vilja se att man med elektronikens hjälp tar fram ett system som känner av var bollen befinner sig i förhållande till målstolparna.

Men det finns flera lag på stjärnhimlen..
Idag kan det avgöras vilket lag som kommer fyra i premier league. Mitt härliga Tottenham ställs mot Man. city i en avgörande match. Oavgjort eller seger och vi är nästan i Champions ligan nästa år. Det är bara att hålla tummarna och njuta av vårsolen så länge den lyser med sin närvaro..

Inga kommentarer: