fredag 24 oktober 2008

3 miljader för en Volvo lastbil eller..

..vad Volvo lastvagnars vinst var idag när de presenterade några siffror. Och fan vilken fart det blev, katastrof-vinstras, panik, lika bra och lägga ner skiten, sparka alla. Jag undrar just vad vinsten blir nästa år med detta kortsiktiga sätt att se på saker?
Har alltid facinerats av börsanalytiker. I deras värld finns inget annat än en evig uppgång och förtjänst. De är lite som pesten som vandrar över jordens yta. Om vi någonsin skall få en bättre miljö, ett stabilare ekonomiskt klimat eller gladare människor måste vi stanna upp i detta porfiternas tidevarv och tänka mer långsiktigt på hur vi vill leva. Om vinsten för Volvo lastvagnar är +-0 kronor innebär detta att Volvo ändå går med viss vinst eftersom de har råd att betala ut lönerna och bonusar och kostnader för drift, material och underhåll. Däremot tjänar inte ägare några pengar och deras förmåga att satsa på något nytt begränsas, för detta krävs en vinst som kan omsättas i nya produkter och tankegångar. Det är egentligen då man först är tvingad till ordentliga omstruktureringar och besparingar eftersom ägare vill få avkastning på sitt satsade kapital. Att göra en vinst på 3 miljarder borde dock garanterar en fortsatt verksamhet utan några djupverkande besparingar på något. Att säga katastrof när vinsten sjunker någon miljard är inget annat än profit propaganda från en ekonomisk maktelit som vill se den lilla människan bli ännu mindre. Volvo har de senaste åren dessutom gått med mångmiljarder i vinst och bör ha runt 40 miljarder i sin egna kassa. Det enda detta indikerar är att marknaden är mättad på nya lastbilar, att vi går in i en sämre konjunktur. vilket i sig är alarmerande.
Verklig kris hade varit om Volvo lastvagnar gjort en förlust eller hamnat på noll resultat men där är de ännu inte och är de tillräckligt smarta så kan de använda dessa nya 3 miljarder för att begränsa marknadstappet under de magra åren, t ex genom att satsa på en utbyggnad av sina servicenätverk för befintliga lastbilar. Men dock är det så att ekonomiska analytiker som tillber pengarna inte har förmågan att ens på sandlådenivå tänka lika långsiktigt och konstruktivt som en ensamstående mamma när hon gör upp sin hushållsbudget..

3 kommentarer:

Anonym sa...

oj så bra skrivet. bästaste du....
mitt i prick.

Anonym sa...

vem vill äga volvoaktier om det inte ger någon utdelning?

Anonym sa...

noll sålda lastbilar är inte en liten dipp. De lär gå med miljardförlust både i år och många år framåt, vilket leder till massarbetslöshet, lägre skatteintäkter för staten och almänt elände för den enskilde. Vi får vänja oss vid tiggeri, hemlöshet och mer befogat våld på gator och torg. Livets hårdhet kommer att tära på våra arma själar. Vi kommer att brinna för kärlek, pengar och lite värdighet. Lyckliga kärnfamiljer kommer att slås i spilror.