torsdag 9 oktober 2008

Blir allvarlig en stund...

Det finns ett amerikanskt ordspråk "shop till you drop.." och det symboliserar väl vad många gjort fram till i somras.

...Jag trodde att jag skulle orka stå emot all jävla skit som rapporteras just nu i finanskrisens kölvatten, men.. icke.. det går inte att värja sig från den massiva nyhetsbevakningen. Det blir heller inte bättre av det faktum att vi indirekt varit med om att bädda sängen så här. Okej, det är fan inte roligt att förlora jobbet, bli av med en del av sina besparingar osv.. men vi har tyst valt att låta girigheten styra. Vi är som "curling" barn i den utvecklade världen.
Väljer man att se det ur miljösynpunkt är denna kris ett ljus i mörkret. Den klimatpåverkan som vårt konsumtionssamhälle har försökt förbättra genom den frivilliga vägen, har inte fungerat. Finans- och lågkonjunkturen kommer däremot tvinga industrin, men även dig och mig, att förändra beteende och konsumtionsmönster, vilket är bra för naturrummet jorden. Om vi sedan lyckas behålla och utveckla dessa förändrade konsumtionsmönster vid tillväxt av ekonomin återstår att se, men kanske kan denna kris i framtiden ses som en milstolpe för ett nytt miljötänkande...
Och vem tänker på de miljader människor i tredje världen dessa dagar? De som i förlängningen kommer drabbas allra hårdast när vi i den rika delen väljer att strypa våra investeringar och lån till dessa länder? Cyniskt nog kommer denna kris, hur hårt den än träffar ekonomiskt i dessa länder, inte påverka dem psykiskt lika hårt som oss i rikemansland. De är redan vana vid knappa resurser medan vi är vana att kunna köpa vad vi vill, resa vart vi vill och leva hur vi vill. Så den själsliga baksmällan kommer hos oss slå hårdare med ökad ångest och depression bland befolkningen.
Men när vinden åter tar tag i seglen - måste vi komma ihåg detta, minnas vår oro från idag, så att vi någon gång kan dra lärdom och förstår vårt gemensamma ansvar för allas välgång och för jordens välmående..

Inga kommentarer: